Et gruveeventyr i Sverige

I Ädelfors, noen mil øst for Vetlanda i Sverige, ligger Sveriges eldste gullgruve (1737). Det er også her den kjente Guldstrøm har sitt sted hvor en kan komme og vaske gull ut av Emån, elva som renner gjennom stedet .

Vi er nær bekjente av familien Guldstrøm og ble tatt med på en utflukt til en av disse nedgang til gruvagullgruvene. På bildet ser vi nedgangen til den ene gruva. Det var veldig høyt ned – og langt innover.

I sine dager ble gruva utvidet ved fyrsetting. Selvfølgelig førte det til mye sot på veggene. Dermed ble det også lett å overse gullførende steder i gruva.

(klikk på bildene) 

 

I våre dager finnes det muligheter til å spyling av gruveganger
gjøre noe med det. Derfor ble det fraktet en høyttrykkspyler inn i området . Veggene ble spylt reine og det var mye spennende som dukket fram.

 

 

 

 

På bildet under kan en se hvor reine gruveveggene ble.

gruvegang b

 

 

 

 

 

 

 

 

Innerst i gruva.Hit, men lenger har ingen vært.innerst i gruva

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vi var også i ei annen gullgruve. Her gikk hula 300 m innover. Rolf, Nina og jeg gikk300 m lang innover. Det var en del vann i bunnen av sjakta, så jeg ble etter hvert kald på beina (sandaler egnet seg ikke).Derfor valgte jeg etter 100 m å gå tilbake ut av gruva. Nina og Rolf fortsatte innover, mens jeg ventet ved gruveåpningen.Litt rar følelse forresten. Det var varmt ute, men en kjente den kalde trekken som kom innenfra tunnelen. For en bygutt var det nok litt spennende å sitte der aleine. I området var det nemlig mye villsvin. hele skogsbunnen 50 m unna var rotet opp av disse skumle skapningene.

Tida gikk og endelig hørte jeg stemmer innenfra tunnelen. Nå skulle vi endelig bevege oss mot varmere områder.Men ut kom tre personer jeg ikke kjente, ei dame og to menn – og de snakket norsk. Dama så forkommen ut, og ambulansemann som jeg har vært hele mitt liv, fikk instinktene til å våkne.

Det viste seg at de hadde firt seg inn i hula fra toppen av fjellet – langt inne.Det var ingen mulighet til å komme ut  samme veien. De gikk derfor på beina mot åpningen. Jeg vet ikke om det var mangel på erfaring, men dama hadde joggesko på seg. De andre hadde gummistøvler. Jeg vet ikke luft-temperaturen i gruva (og dermed også vannet i bunnen). Men skikkelig kaldt var det. Hun fikk nedkjølingsproblemer med føttene sine – og var som jeg nevnte,  relativt  forkommen.

Det gikk bra, men kanskje vi alle skal lære litt av historia. ha skikkelig fottøy og en genser (eller noe vanntett) ekstra.

Hva gjorde mest inntrykk på denne spennende utflukten? Kanskje ante en NOE av det slitet og risikoen som må ha vært for å utvide gruva med fyrsetning.